Phovia: Biomodulatie door fluorescentie (BMF)

Gebruik van de Phovia LED lamp na het aanbrengen van de chromofore gel
Chromofore gel op de laesie
Phovia™ LED-lamp en chromofore gel

Phovia™ maakt gebruik van fluorescentie-biomodulatie voor de behandeling van oppervlakkige en diepe pyodermie bij honden (huidinfecties), interdigitale pyodermie (abcessen tussen de vingers van honden) en om de wondgenezing bij honden en katten te versnellen. Deze pijnloze techniek vereist het aanbrengen van een Phovia™ chromofore gel op de te behandelen zone en vervolgens het gebruik van een LED-lamp. Het uitgestraalde gloeilamplicht bestaat uit lichtstralen van verschillende golflengten (400 tot 700 nm). De energie van dit polychromatisch licht heeft een wisselwerking met de chromoforen van het lichaam, waardoor de cellen op verschillende diepten van de huid worden gestimuleerd. Het gebruik van fotobiomodulatie vermindert bepaalde pro-inflammatoire moleculen (cytokinen), verhoogt de collageenproductie en bevordert de vorming van kleine bloedvaten (angiogenese), stimuleert mitochondriën en activeert groeifactoren. Deze techniek vervangt het gebruik van andere behandelingen niet, maar kan de duur van bepaalde behandelingen, zoals ontstekingsremmers en antibiotica, verkorten.
Biomodulatie door fluorescentie wordt gebruikt in de dermatologie bij de mens voor de behandeling van acne, veneuze zweren en doorligwonden.

  • Fluorescence biomodulation in the management of canine interdigital pyoderma cases: a prospective, single-blinded, randomized and controlled clinical study
    A. Marchegiani et al. Veterinary Dermatology 30 (5) 2019 371-6
  • The Effectiveness of Fluorescent Light Energy as Adjunct Therapy in Canine Deep Pyoderma: A Randomized Clinical Trial
    Andrea Marchegiani. Vet Med Int 2021 Jan 9;2021:6643416
  • Effect of the topical Klox fluorescence biomodulation system on the healing of canine surgical wounds
    A. Salvaggio. Veterinary Surgery 2020 49 (4) 719-727

© Luc Beco