Het juiste harnas voor mijn hond

Harnas Y : unsere Empfehlung
Harnas Y : De schouder is vrij
Harnas T wat niet te kopen

Er zijn talloze harnassen op de markt, zo veel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat is dan het beste harnas? Best kijken we hiervoor naar de anatomie van de hond en proberen we zijn natuurlijke beweging zo weinig mogelijk te storen. Niet enkel de vorm van het harnas is belangrijk, maar ook hoe die past (Video beweging met verschillende harnassen T, H, Y). Een goed anatomisch harnas is de verkeerde maat of verkeerd afgesteld kan evenveel kwaad doen als een niet-anatomisch afgesteld harnas.  Belangrijk hierbij is wel om meteen te vermelden dat welk harnas u ook koopt als uw hond als een gek aan de lijn trekt dan stoort elk harnas. Het allerbeste harnas is dus de hondenschool.

Maar zelfs wanneer uw hond niet sleurt aan de lijn wordt de beweging van de voorpoten verstoord door sommige harnassen. Bijvoorbeeld de harnassen in de vorm van een T, wat ook wel het Noorse type of antitrekharnas genoemd wordt, hebben een drukpunt op belangrijke anatomische punten:

  • De horizontale band die passeert vooraan over de hals drukt op de trachea van de hond. Bij het indrukken van de trachea kan ademnood en étranglement ontstaan.
  • Diezelfde horizontale band passeert exact over de beide schoudergewrichten (art. scapulo-humerale). Door de tractie op de horizontale band naar achter toe wordt de beweging van het schoudergewricht verstoort. Doordat de hond dit gewricht niet langer kan benutten zoals voorzien zal de hond voor de verminderde beweging moeten compenseren in andere gewrichten en spieren. Hierdoor kunnen blokkades en spierverspanningen ontstaan.
  • Ten laatste zit de sluiting van deze harnassen vaak net achter de elleboog. Hierdoor stoot de elleboog telkens tegen de sluiting aan in beweging. Dit kan zeer oncomfortabel zijn voor de hond zeker bij langere wandelingen.

Al deze zaken samen maken dat deze “anti trekharnassen” net nog meer kwaad doen als de hond ook effectief trekt. Nochtans is dit een van de harnassen dat we dagelijks zien in de praktijk, mede door hun esthetisch mooi uitzicht en de leuke boodschappen die je op de zijkant kan kleven. Hier gaan dan ook veel gevolgen mee gepaard.

Een veel beter alternatief zijn de harnassen met een H of Y vorm. Deze drukken niet op de schoudergewrichten waardoor de vrije beweging behouden blijft. Daarnaast blijft ook de trachea vrij, zo ontstaat er geen ademnood. De druk wordt nu verdeeld over het sternum en de borstkas. En tot slot zit ook de sluiting vaak veel hoger op ribben waardoor er minder kans stoten en wrijving.

Om terug te komen op wat eerder gezegd werd is het belangrijk het harnas te passen. Er bestaan honden in alle vormen en maten. Een bepaald merk past misschien beter voor uw hond dan een ander merk. Ook de manier waarop het harnas afgesteld is of het gebruik ervan zijn van uiterst belang. Bijvoorbeeld wordt vaak de lijn vastgemaakt op het sternum van een Y-harnas bij een hond die overmatig trekt. Dit is misschien een oplossing voor de leerfase maar kan nooit een langdurige oplossing zijn aangezien hierdoor het harnas compleet scheef getrokken wordt en dus zijn anatomische pasvorm verdwijnt. Zoals eerder gezegd wil ik nogmaals benadrukken dat als de hond trekt elk harnas zal hinderen, weliswaar in variabele mate naar gelang de anatomie.

In conclusie kunnen we zeggen dat er geen 1 perfect merk van harnassen bestaat maar dat je het perfecte harnas moeten zoek voor jouw hond door een goed type (H of Y) te kiezen en goed te passen en te vergelijken naar gelang de bouw van jouw hond. Dit weliswaar is samenhang met een goede educatie.

Mocht je toch vragen hebben dan kan je altijd terecht bij jouw dierenarts!