Mijn hond eet biologisch of zonder granen ... goed voor zijn gezondheid?

De bio ja, maar niet nu voor mijn hond

"Biologische voeding voor mijn hond omdat ik hem het beste wil geven.".... Momenteel wordt "biologisch" hondenvoer niet aanbevolen, omdat het niet voldoet aan de voedingsbehoeften van onze honden. Ze hebben een tekort aan eiwitten en bepaalde vitaminen. Bovendien hebben ze een relatief lage energiedichtheid, waardoor eigenaars meer moeten voeren dan een "standaard"-voeding. Standaardbrokjes met granen hadden echter geleid tot het verdwijnen van vele voedingstekorten, die nu weer de kop opsteken met de opkomst van deze nieuwe voedingstendensen. Biologisch voedsel is een trend die gebaseerd is op goede bedoelingen, maar het kan gevaarlijk zijn voor uw hond. Bepaalde organen, zoals het hart, de beenderen en de huid, verdragen tekorten op middellange of lange termijn niet goed. (zie de video van het RTL-nieuws in de link aan het begin van het artikel)

"We zouden kunnen koken om de gezondste voedingsstoffen naar onze hond te brengen..." Ja, er kunnen rantsoenen voor uw hond worden gemaakt, maar om compleet te zijn moeten ze +/-40 verschillende voedingsstoffen per dag bevatten. Voor een evenwichtige voeding zal een dierenarts-specialist in voeding moeten worden geraadpleegd.

"Ik geef mijn hond rauwe voeding omdat het natuurlijker is..." Een dieet dat uitsluitend uit rauw vlees bestaat, is in meer dan 60% van de gevallen onevenwichtig. Een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Vet Record in 2018 analyseerde 35 rauwe vleesgebaseerde voedingsmiddelen van 8 verschillende soorten en toonde aan dat pathogene bacteriën aanwezig waren in de op de markt gebrachte voedingsmiddelen: Escherichia coli serotype O157:H7 (23%), Listeria monocytogenes (54%), andere Listeria (43%) en Salmonella (20%). Uit parasitair oogpunt Sarcocystis cruzi (11%), S tenella (11%) en Toxoplasma gondii (verwekker van toxoplasmose) (6%). De voeding met rauw vlees vormt een potentieel risico voor de hond, maar ook voor de mens die ermee in contact komt, met een aanzienlijk risico op overdracht van multiresistente bacteriën die van belang zijn voor de menselijke gezondheid Royal Publishing 2019... ESCCAP (European Scientific Consel Companion Animal Parasite) heeft ook een waarschuwing doen uitgaan over de risico's van rauwe voeding.

Bovendien, als uw hond een voedselallergie/intolerantie heeft, is rauw vlees allergenieker. Botfragmenten zijn ook problematisch omdat ze het slijmvlies van het spijsverteringskanaal kunnen doorboren.

"Granen en koolhydraten in het dieet van mijn hond zijn slecht..." Wanneer men het over suikers (koolhydraten) heeft, moet men onderscheid maken tussen zetmeel en oplosbare suikers die niet in de voeding van carnivoren mogen voorkomen. Gekookt zetmeel wordt door tamme carnivoren zeer goed verteerd (>90%). Deze verteerbaarheidscoëfficiënt is veel hoger dan de gemiddelde verteerbaarheidscoëfficiënt van veel eiwitten. De eigenaar denkt vaak dat gluten een koolhydraat is, maar het bestaat hoofdzakelijk uit twee eiwitten: prolamine en glutenine. Glutenintolerantie komt zelden voor bij honden. Ze worden voornamelijk beschreven bij Ierse Setters (genetische transmissie: autosomaal recessief gen).

De Food & Drug Administration heeft onlangs melding gemaakt van het toenemend aantal cardiomyopathieën dat in verband wordt gebracht met graanvrije voeding: in de top 3 staan: Acana, Zignature en Taste of the Wild https://news.vin.com/VINNews.aspx?articleId=53973. Een artikel uit 2018, gepubliceerd in het Journal of American Veterinary Medical Association, biedt ook nuttige informatie over het verband tussen bepaalde soorten voedsel en Canine Dilated Cardiomyopathy (DCM)

Kritisch lezen van de etiketten van brokken is zeer moeilijk, aangezien zij geen kwalitatieve indeling mogelijk maken, behalve in gevallen van duidelijke tekortkomingen. Hoe kun je zien of de aanwezige proteïnen van goede of slechte kwaliteit zijn? Wat gebruik je om de energie van koolhydraten te vervangen? Vet is een slechte keuze gezien de sedentaire aard van veel honden en de risico's die verbonden zijn aan zwaarlijvigheid... Is dierlijk eiwit vandaag de dag een verdedigbare ethische of ecologische keuze?

Waarom zouden we de voorkeur geven aan "biologisch" of "plaatselijk geproduceerd" voedsel als er weinig of geen gepubliceerd en gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek bestaat om de voordelen ervan aan te tonen? Zou het niet verstandiger zijn te vertrouwen op voedingsbedrijven die al generaties lang op de markt zijn en belangrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben gepubliceerd voor de gezondheid en het welzijn van onze honden en katten? Waarom zouden we willen ontkennen dat deze voedingsmiddelen, in combinatie met een steeds betere medische verzorging, de levensverwachting bij honden in de afgelopen 8 jaar met meer dan 1 jaar en bij katten met meer dan 2 jaar en 2 maanden hebben doen toenemen? Wanneer zullen de consumenten geïnformeerd worden door wetenschappers (diergeneeskundigen) als informatiebron te gebruiken in plaats van hun toevlucht te nemen tot sensatiezucht om een publiek te creëren?

Luc Beco