Allergy in cats : Miliary dermatitis, feline extensive alopecia, eosinophilic complex

Kat met allergie - Allergy in cats : Miliary dermatitis, feline extensive alopecia, eosinophilic complex
Kat met allergie - Allergy in cats : Miliary dermatitis, feline extensive alopecia, eosinophilic complex
Kat met allergie - Allergy in cats : Miliary dermatitis, feline extensive alopecia, eosinophilic complex

De allergische kat is een kat die krabt, likt, bijt of zijn haren uittrekt. De allergie uit zich door dermatologische problemen en soms door astma. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van kattenallergie.

Kattenallergieën en veterinaire dermatologie

 • Vlooienbeetallergie (DAPP) is de meest voorkomende. Het treft vooral volwassen katten. Vlooien worden niet altijd gezien omdat katten erg goed zijn in het onderhouden van hun vacht. Ze verwijderen veel vlooien door een efficiënte vachtverzorging.  Echter, 25% van de vlooien heeft de kat al binnen 5 minuten gebeten en 97,2% is na 1 uur op het lichaam van de kat opgegeten. Het is daarom erg moeilijk om vlooien te doden vóór hun eerste maaltijd.
 • Voedselallergie veroorzaakt ook pruritus. De voedingsmiddelen (eiwitbronnen) die het vaakst verantwoordelijk zijn voor allergieën zijn rundvlees, zuivelproducten, kip of vis. Deze allergieën komen niet seizoensgebonden voor. Hoewel het gezicht en de hals regelmatig worden aangetast, onderscheidt het klinische uiterlijk dit type allergie niet van andere.
 • Katachtige "atopie" is slecht gekarakteriseerd. Katachtige atopie kan worden gedefinieerd als een allergische pruritische kat waarvoor een voedselallergie of een allergie voor vlooienbeten niet kon worden vastgesteld. Seizoensgebonden betrokkenheid kan worden waargenomen wanneer pollen verantwoordelijk zijn voor de gevoeligheid. Als huisstofmijt de oorzaak is, kunnen de symptomen het hele jaar door worden waargenomen.
 • Contactallergie is veel zeldzamer. Het wordt vaak veroorzaakt door het aanbrengen van sensibiliserende producten op de huid van de kat (slecht gekozen shampoos, zalven om een oorontsteking te behandelen, enz.)
 • Allergie voor de steken van andere insecten is zeldzaam. Sommige katten kunnen echter laesies op de oorschelpen en de snuit ontwikkelen door muggenbeten of bepaalde vliegen.

Klinische verschijnselen van allergie bij katten. 51% van de allergische katten vertoont klinische symptomen voordat ze 3 jaar oud zijn. Het hoofd, de nek en de buik worden in meer dan 50% van de gevallen aangetast. Abessijnse katten zijn vatbaar voor allergieën

 • Bilaterale symmetrische alopecia of uitgebreide feline alopecia: Aangetaste katten lijken gedeeltelijk alopecisch (naakt) maar in werkelijkheid is het haar afgebroken door likken of soms geplukt door de bek van de kat. De getroffen gebieden zijn de buik, de dijen, de perianale streek, de staart en soms de onderarmen. Allergieën, maar ook plaatselijke pijn of gedragsproblemen kunnen de oorzaak zijn van dit ziektebeeld. De in het verleden vermelde hormonale problemen zijn niet verantwoordelijk voor de waargenomen letsels en behandelingen met geslachtshormonen zijn gecontra-indiceerd.
 • Pruritus van de hals veroorzaakt ulceratieve laesies die vaak moeilijk te behandelen zijn. Allergieën, maar ook lokale zenuwstimulatie of niet-geïdentificeerde oorzaken moeten worden onderzocht.
 • Miliaire dermatitis wordt gekenmerkt door de vorming van kleine papels (puistjes) met korstjes op hun oppervlak. Miliaire dermatitis komt vooral voor op de rug en wordt veroorzaakt door een allergie (vlooien, enz.), een parasitaire ziekte (cheyletiellose, enz.) of een mycotische infectie (ringworm).
 • Het eosinofiel complex bij katachtigen omvat verschillende klinische entiteiten zoals indolente ulcera (labiale cancroid), eosinofiele plaque en eosinofiel granuloom. Deze laesies bevatten grote aantallen eosinofielen (een type witte bloedcel), wat de oorsprong is van de naam "feline eosinophilic complex". Allergieën zijn in de meeste gevallen verantwoordelijk voor deze klinische entiteiten. Het indolente ulcus wordt gekenmerkt door erosieve tot ulceratieve laesies van de bovenlip. Deze letsels lijken minimaal jeukerig te zijn, maar de tong van de kat irriteert regelmatig het aangetaste gebied. De eosinofiele plaque is een erosieve, ovale tot cirkelvormige, goed begrensde, etterende, licht verheven laesie (plaque). Het komt vaak voor op de buik, de binnenkant van de dijen, maar ook op het gezicht. Het eosinofiel granuloom kan worden gezien op de achterkant van de dijen in een lineair patroon, op de kin (gelokaliseerde roze-gele zwelling), op de voeten of in de mond. Dit type letsel is allergisch van oorsprong, hoewel een erfelijke component of een onbekende oorsprong mogelijk is bij lineaire granulomen die de posterieure dijen aantasten.

Differentiële diagnose

 • Extensieve alopecia bij katten: bepaal de verantwoordelijke allergie (vlooien, voedsel, "atopie") of zoek naar een gedragsstoornis of plaatselijke pijn (blaasontsteking, rugpijn...)
 • Miliaire dermatitis: zoek naar een allergie maar sluit ook de mogelijkheid uit van een bacteriële of mycotische infectie, een parasitaire infectie...
 • Indolent ulcus of labiaal cancroid: naast een allergie kan een diepe bacteriële infectie of een tumor zich op een zeer gelijkaardige manier presenteren
 • Eosinofiele plaque: een allergische oorzaak vaststellen met of zonder superinfectie en, in het geval van gezichtsbetrokkenheid, een infectie met het felineherpesvirus of een overgevoeligheid voor insectenbeten uitsluiten

Aanvullende onderzoeken en diagnose

 • Microscopisch onderzoek van de geplukte haren kan aantonen dat ze gebroken zijn. Met deze techniek kunnen dermatofyten of huidparasieten worden opgespoord
 • Aan de hand van huidschraapsel en microscopisch onderzoek van op de huid aangebracht klevend cellofaan kunnen bepaalde parasieten worden opgespoord (demodex, cheleytiella, notoedres, otodects...)
 • Wood's lichtonderzoek identificeert dermatofytose (mycose) veroorzaakt door Microsporum canis
 • Schimmelkweken maken de identificatie van mycosen mogelijk
 • Met cytologie kunnen eosinofielen, maar ook andere cellen, bacteriën of gisten worden gevisualiseerd
 • Huidbiopsie bevestigt de diagnose van eosinofiel complex. Het kan nuttig zijn wanneer een tumor of een herpes infectie wordt vermoed...
 • Allergietests (intradermale test of IgE-serologie) hebben een zeer lage betrouwbaarheid bij katten. Ze zijn geen goede manier om de diagnose vast te stellen
 • De enige betrouwbare methode om de diagnose voedselallergie/intolerantie vast te stellen is het gebruik van een vermijdingsdieet met ofwel een huishoudelijk voer (eiwitten die nooit aan de gevoelige kat zijn toegediend), ofwel een commercieel diergeneeskundig voer met ofwel een speciaal eiwit, ofwel een gehydrolyseerd eiwit. Bloed- of huidtesten zijn in dit geval niet betrouwbaar.

Behandelingen moeten worden afgestemd op de oorzaak van de allergie

 • Beheersing van vlooienbesmetting door behandeling van alle contactdieren en de omgeving
 • Dieet waarbij het sensibiliserende eiwit wordt vermeden
 • Antihistaminica (vaak niet erg effectief)
 • Essentiële vetzuren
 • Desensibilisatie wanneer het oorzakelijke allergeen kan worden geïdentificeerd
 • Antibiotica (soms nuttig om indolente ulcera onder controle te houden)
 • Plaatselijk gebruikt cortisone (met lage huidresorptie: hydrocortisone aceponaat...) 
 • Ciclosporine of orale glucocorticoïden (cortisone)

  Copyright Dr L. Beco