Neotrombicula autumnalis

Aoûtats en amas entre les 2 yeux
Amas de larves d'aoûtats - Neotrombicula autumnalis
Aoûtats dans le pli interdigité

Trombiculose is een seizoensgebonden (zomer - herfst) huidziekte die wordt veroorzaakt door de ziekteverwekkende werking van kleine larven van de Trombiculidae-familie: Neotrombicula autumnalis. Ze zijn ook bekend als augustus, druivenplukker, trombidion, rode zeebarbeel, rode spin. Deze larven zijn oranje van kleur en tussen 0,25 en 0,75 mm groot, afhankelijk van of ze al dan niet gegeten hebben. Zij worden hoofdzakelijk verontreinigd door het buitenmilieu: gazons, bosjes, heggen, ceders, enz.

Levenscyclus:
Adulten en nimfen leven niet op dieren, maar in de omgeving waar zij zich voeden met andere bodemmijten. De larven daarentegen zijn obligate parasieten die zich, net als teken, vasthechten op de huid van dieren of mensen. De evolutiecyclus duurt 2 tot 12 maanden, maar de periode waarin de augustinelarve zich met de gastheer voedt, bedraagt 3-4 dagen.

Klinische symptomen:
Meestal zijn gespikkelde depilaties met korstjes, papels (kleine puistjes) en erosies zichtbaar. De soms gegroepeerde larven zien eruit als oranje "clusters" van parasieten. Pruritus, die zich uit in bijten, likken of krabben, gaat heel vaak gepaard met de aantasting. De meest frequent aangetaste lichaamsplaatsen bij de hond zijn de interdigitale ruimten, de plooien van de ellebogen, de verdubbeling van de oorschelp (op de oorschelp) en de interoculaire regio. Bij katten worden de schedelstreek aan de basis van de oren en het ventrale deel van het lichaam toegevoegd aan de klassieke plaatsen die bij honden worden aangetroffen.

Diagnose:
De plaats van de laesies en het aantonen van oranje hexapod (6-potige) larven bevestigen de diagnose.

Behandeling:
Het grootste probleem bij behandeling is frequente herbesmetting door een besmette omgeving. Gazons, ceders en andere struiken moeten daarom zoveel mogelijk vermeden worden tijdens het zomerseizoen als uw hond aan deze dermatitis lijdt.
Herhaalde topische toepassing van acariciden die permethrin of fipronil bevatten, is nodig om de larven van de Augustatum die op het besmette dier vastzitten te doden en wanneer de ontsteking te ernstig is, worden orale ontstekingsremmende behandelingen aanbevolen.

PS: Als u in dezelfde omgeving verblijft, kunnen de beten aanwezig zijn. De beten worden vaak waargenomen op de elastiekjes van sokken, broeken, beha's, enz. De pruritus kan intens zijn. Besmetting van het dier op de mens is niet de bron van de besmetting.

Auteursrechten Dr Luc Beco