Paarden melanoom

Melanocytes (Picture M Heimann)
Dermal melanoma on the tail
Perianal dermal melanomas - Paarden melanoom

Melanomen zijn tumoren die vaak worden aangetroffen bij grijze paarden (Lipizzaners, Portugezen, enz.). Zij zijn vaak zwart gepigmenteerd, maar kunnen ook geen bijzondere pigmentatie hebben.

Klinische verschijning

Deze huidtumoren worden klassiek waargenomen aan de onderzijde van de staart, in de perineale regio, op het seksuele slijmvlies, de lippen, de uier, de peri-ophthalmische en parotis regio.  

Melanomen worden vaak ingedeeld in 3 types volgens histopathologische kenmerken en maligniteitscriteria

  1. Melanocytomen (melanoom nevi) zijn tumoren die zich in de oppervlakkige lederhuid bevinden met invasie van de epidermis van de huid. Meer dan 70% van de melanocytomen komen voor bij paarden jonger dan 6 jaar van alle kleuren. De meeste worden gevonden op atypische plaatsen in het lichaam. Ze zijn klassiek goedaardig!
  2. Huidmelanomen bevinden zich iets dieper in de huid, in de diepe lederhuid. Dit type melanoom komt in 80% van de gevallen voor bij paarden ouder dan 6 jaar, vaak met een grijze vacht. Zij worden aangetroffen in de lichaamsgebieden die klassiek voor melanomen bij paarden worden beschreven. Deze tumoren kunnen uitzaaien en moeten als potentieel kwaadaardig worden beschouwd.
  3. Anaplastische melanomen treffen voornamelijk paarden ouder dan 20 jaar en zonder aanleg voor de vacht. Dit type melanoom metastaseert en is de meest agressieve vorm van melanoom bij paarden.

Behandeling

Er zijn weinig medische behandelingen. Het gebruik van orale cimetidine is gedocumenteerd, maar de resultaten van deze behandeling variëren naar gelang van de gepubliceerde studies.
Chirurgie, indien mogelijk, blijft de aanbevolen behandeling voor huidmelanoom.  
Vaccins worden momenteel onderzocht, maar er zijn er nog geen op de markt.

Perianal dermal melanomas - Paarden melanoom
Lip melanoma - Paarden melanoom