overgevoelig Culicoides

Culicoides hypersensitivity
Culicoides hypersensitivity
overgevoelig Culicoides - Pathologieen

Allergieën komen steeds vaker voor, zowel bij mensen als bij paarden. De meest problematische overgevoeligheid is de allergie voor de beten van Culicoides, ook bekend als "zomerschurft".

Klinische verschijnselen :

In België manifesteert "zomerschurft" zich bij paarden en ezels als een jeukerige dermatitis die vooral de manen en de staart treft, maar ook de ruglijn. Het wordt gekenmerkt door korstige, geëxorideerde laesies met haaruitval als gevolg van pruritus. Paarden kunnen ook lijden aan atopische dermatitis en/of voedselallergie met laesies die vaak worden veroorzaakt door pruritus. Ze hebben ook de bijzonderheid dat ze snel urticariële laesies ontwikkelen.

Diagnose:

Bij paarden en ezels zijn de voorgeschiedenis van de dermatitis, de symptomatologie en de seizoensgebondenheid suggestief. Intradermale of bloedtesten (serologie) zijn meestal onbetrouwbaar!

Behandelingen :

Voor zomerschurft is het raadzaam de paarden voor het vallen van de avond op stal te zetten en ze pas na zonsopgang naar buiten te brengen, beschermende dekens te gebruiken (sommige bevatten insecticiden) en insectwerende middelen te gebruiken. Antihistaminica en glucocorticoïden (spray of oraal) zijn soms nodig.


Andere allergieën: atopische dermatitis en voedselallergie zijn beschreven maar weinig gedocumenteerd voor het paard. Allergieën blijven, net als bij mensen, complex om te identificeren en te behandelen.