aankomst van een baby in het huis

aankomst van een baby in het huis

Tegenwoordig zijn er veel paren die hun eerste training in ouderlijke verantwoordelijkheid op zich nemen door een puppy of kitten aan te schaffen een paar jaar voordat ze een gezin stichten. Wanneer de zwangerschap bekend wordt, rijst dan ook vaak een belangrijke vraag: "Hoe zal onze metgezel reageren wanneer de baby er is? "

Duidelijke informatie aan de toekomstige ouders en hun omgeving moet het mogelijk maken de verandering in de bestaande gezinsstructuur rustiger te beheren, en zo te voorkomen dat de hond of kat bij de komst van de baby in de steek wordt gelaten. Zij moeten weten dat de hond of kat reeds in het begin van de zwangerschap de hormonale en gedragsveranderingen van de toekomstige moeder ruikt.

Adviezen voor eigenaren van gezelschapsdieren die een gezin willen stichten, kunnen in 3 periodes worden verdeeld:

1. voordat de baby geboren is:

  • Laat het dier babygehuil horen om het te laten wennen aan de aanwezigheid van de baby.
  • Verbied hem duidelijk de toegang tot de baby's slaapvertrekken.
  • Leer hem niet op je te springen, tenzij je hem toestemming geeft. Op die manier vermijdt u dat het dier op u springt wanneer u de baby in uw armen hebt.
  • Kijk vooruit en verminder geleidelijk de aandacht die u uw hond of kat geeft, zodat hij geen brutale scheiding heeft als de baby er is. Doe alsof je met andere dingen bezig bent (wat al gauw het geval zal zijn!) De meesters moeten beslissen wanneer het tijd is om te spelen, een wandeling met de steeg te maken of te knuffelen, etc.....
  • Als uw huisdier gedragsproblemen vertoont (karakter, agressief, angstig, schichtig) dan is het tijd om naar uw dierenarts te gaan die u, indien nodig, zal doorverwijzen naar een diergedragstherapeut die u zal helpen het evenwicht terug te vinden. Een beter uitgebalanceerd dier zal de komst van een nieuwkomer in het gezin eerder accepteren.
  • Maak er een gewoonte van uw huisdier om de drie maanden een ontwormingskuur te geven, omdat het per ongeluk overbrengen van wormen van hond of kat op mens mogelijk is en aanzienlijke schade kan veroorzaken.

2. terug naar huis met de baby:

  • Tijdens het verblijf op de kraamafdeling is het raadzaam om de hond of kat elke dag een kledingstuk met de geur van de baby mee te geven, zodat het dier vertrouwd kan raken met de geur.
  • Als u terugkomt, dring er dan in geen geval op aan dat het dier de baby nadert. Geef het dier de tijd om aan de baby te wennen volgens zijn ritme. Laat het de pasgeborene ruiken. De eerste reukcontacten zijn zeer belangrijk.

3. de baby groeit op:

  • Leer uw huisdier het verschil tussen zijn spelletjes en die van uw kind. Ze lijken erg op elkaar en die van uw kind zullen zeker van tijd tot tijd in de huiskamer rondslingeren.
  • Zorg ervoor dat de baby altijd eerder eet dan de hond.
  • Wees onverschilliger tegenover je hond als de baby er niet is. Voorkom het straffen van uw huisdier in het bijzijn van de baby.
  • Integreer uw baby liever in de aangename momenten met uw dier (spelen, strelen, uitlaten) en ga door met de aanhankelijke gebaren met uw hond of kat, vooral wanneer u uw baby in uw armen houdt. Op deze manier associeert je dier de baby met positieve acties.
  • Een hond of kat mag nooit alleen gelaten worden met een klein kind.
  • Sta nooit toe dat uw kind het dier pijn doet. Leer hem het dier te respecteren. Laat hem zien hoe het dier graag wordt aangeraakt, welke aaien het prettigst vindt of juist waar het dier een hekel aan heeft ! Wees bereid om dezelfde dingen verschillende keren te herhalen; uw kind zal het uiteindelijk begrijpen.

Vergeet niet dat specialisten uit de dierenwereld en uit de psychologie vaak de voordelen van het houden van een dier voor de psychologische en sociale ontwikkeling van het kind hebben onderstreept.

Belangrijk: Wanneer de komst van een baby wordt aangekondigd, onderzoekt de aanstaande moeder in het algemeen de opsporing van antilichamen tegen toxoplasmose, een parasitaire ziekte die ernstige schade kan toebrengen aan het centrale zenuwstelsel van de fœtus. De ziekte kan worden overgedragen via de uitwerpselen van besmette katten. Daarom wordt zwangere vrouwen die er niet tegen zijn ingeënt, dringend geadviseerd geen kattenbakvulling schoon te maken, of, als het onvermijdelijk is, handschoenen te dragen tijdens het uitvoeren van deze taak. Wij raden ook aan na elk contact de handen goed te wassen.